Hoe het begon...

Muziekgezelschap Wronghel & Wei begon klein, in een intieme setting,
maar binnen zeer korte tijd werden we een geliefde groep op allerlei middeleeuwse evenementen.
Hieronder vindt u een korte geschiedenis van de groep.

Geschiedenis

In het jaar 2001 winnen Pauline ’t Jong en André van Vuure een jongleurs-wedstrijd bij het middeleeuws genootschap Die Landen van Herwaerts Over met het lied Een Schamel Mersenier uit het Gruuthuse Manuscript. De theatrale presentatie van dit lied slaat zó aan bij het publiek, dat daarmee een nieuw gezelschap is geboren.

Pauline (zangstem en slagwerk) en André (zang en doedelzak) vinden in dat zelfde jaar met Helma Hartman (blaasinstrumenten) de muzikant die het duo kan versterken. Gedurende korte tijd maakt ook Paulines man Henk nog deel van de groep uit. Na zijn vertrek in 2005, voegt Maria Karsten met haar zang en draailier zich bij het gezelschap. Als André in 2008 met ‘jongleurs-pensioen’ gaat, verliest de groep daarmee een speelman pur sang. Gelukkig vindt zij in de twee leden van Des Hertoghen Speellieden van Gelre, eerst Sjoukje Henstra en wat later ook Hans Siebelink, twee waardige opvolgers. Met snaar- en blaasinstrumenten, draailier en mondharpen verrijken zij de klank van Wronghel & Wei. 

De optimistische kijk op het (middeleeuwse) leven, met warmte en humor, zoals die door André en Pauline in hun eerste lied is vertolkt, blijft echter de kern van elk optreden van de groep.

De groep in zijn 2006 samenstelling.

Foto Henk ’t Jong

Voor telefonisch contact:

Pauline ’t Jong +31 (0)78 – 613 11 85 

Helma Hartman +31 (0)6 11 52 02 01 

Hans Siebelink +31 (0)6 15 37 30 18

Copyright © Wronghel & Wei 2017